Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

12.08.2015 u 9:43 | Voće i povrće, Zdravlje

Voce i povrce = ZDRAVLJE (ananas i kupus)

Advertisement

Ukoliko vas nesto boli, jedite ananas, predlazu strucnjaci koji su eksperimentom utvrdili da supstanca bromelin koju sadrzi ovo juzno voce pomaze da nestane bol. To objasnjavaju podatkom da ovaj sastojak ananasa razlaze proteine u krvi i ublazava upale koje uzrokuju bol. Ova terapija narocito se preporucuje pacijentima kojima sinteticki lekovi protiv bola uzrokuju srcane smetnje u toku varenja.

Ananas

Crveni kupus

Kako i gde koristiti crveni kupus?

Crveni kupus najcesce se koristi kao salata ili kao prilog uz razna pecenja.

Kako da ovaj kupus zadrzi crvenu boju?

Ukoliko zelite da crveni kupus zadrzi svoju atraktivnu boju, kuvajte ga u posudu sa poklopcem ili u ekspres-loncu uz mali dodatak vina ili sok od limuna.

“Salata od crvenog kupusa”

Spremanje: na kratko skuvajte jabukovo sirce, kafeni secer, dafinov list i majcinu dusicu i malo ih ohladite. Zatim njime prelijte iseceni kupus pomesajte i ostavite da stoji 1 sat. Zatim dodajte so i ulje, pa sve to dobro pomesajte.

Potrebne namirnice:

250 ml jabukovo sirce
20 gr kafeni secer
1 dafinov list
1 kasika seckana majcina dusica
400 gr crveni kupus
so
ulje

Dijetetski sokovi kvare zube!

Sokovi koji sadrze mali procenat sekera ili vestackog zasladjivaca, bolji su za ocuvanje vitke linije, medjutim fatalno ubitacni za zube. Ovakvi sokovi sadrze vestacku limunsku kiselinu, koja dobodi do ostecenje zubne gledji. Kako bi sprecili ovo, nakon sto popijete sok, uzmite zvakacu gumu bez secera, ona ce nakon nekoliko minuta otkloniti sve kiseline sa zuba. Osim to, naucnici napominju da svetla gazirani pica i hladni cajevi vise ostecuju zube u odnosu na tamne. Najbolja pica, i za zube i za nase telo uopste, su voda i bezalkoholna piva.

Izvor: ZdravaPriroda.com / zdravahranadanas.wordpress.com