Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

18.10.2013 u 13:00 | Biljke, Zdravlje

Začin za zdrav stomak-muskatni oraščić

Advertisement

Muškatni oraščić

Ljekovita svojstva

U zemlji porijekla – Indiji, muskatni orah ima dugu tradiciju liječenja. Ovaj začin ima antibakterijsko dejstvo, veoma je efikasan u liječenju infekcija usta i desni, a najbolji je prirodni lijek protiv gingivitisa.

Mljeveni plod olakšava varenje, ublažava gorušicu, otklanja gasove, snižava nivo holesterola i masti u krvi, liječi dijareju i gastroenteritis. Ovaj blagotvorni začin opušta mišiće, relaksira tijelo i ima umirujuće dejstvo. Preparati sa muskatnim orahom pomažu u liječenju ekcema, a topli oblozi smanjuju tegobe izazvane reumatizmom. Muskatni orah poznat je i kao snažan afrodizijak, zbog čega se eliksiri na bazi ovog začina prepisuju muškaracima sa oslabljenom seksualnom funkcijom.

Doziranje

Korištenje muskatnog oraha u lečenju, pa i kulinarstvu, podrazumijeva striktno pridržavanje pravila o doziranju. Maksimalni dnevni unos ovog začina ne treba da bude veći od 3 grama, dok u koncentracijama većim od 5 grama pokazuje i neke negativne osobine – deluje psihoaktivno i može izazvati anksioznost, uznemirenost, čak i blage halucinacije, zbog čega ne bi trebalo da ga upotrebljavaju pacijenti sa dijagnostikovanim psihičkim problemima.

Pasta protiv stomačnih tegoba

Pomešati kašiku muskatnog oraščića i pola kašičice kima u prahu sa malo hladne vode, miješati dok ne nastane pasta. Čuvati na hladnom mjestu. U slučaju stomačnih problema, zagrijati 200 ml vode, dodati 3 g paste, miješati 30 sekundi da se rastvori. Kada postane mlako, popiti u manjim gutljajima.

Za ublažavanje gorušice

Skuhati čaj od nane i dodati malo struganog muskatnog oraščića. Poklopiti, a kada se ohladi, popiti. Pomaže u slučaju upale digestivnog trakta, eliminiše gorušicu i gasove.

Melem protiv ekcema

Rastopiti kašiku pčelinjeg voska I dodati 3 g samljevenog muskatnog oraha. Dobro promiješati, preliti u staklenu posudu i ostaviti da se stvrdne. Mazati kožu zahvaćenu ekcemom nekoliko puta dnevno.

Rastvor protiv gingivitisa

U čašu proključale vode dodati pola kašicice muskatnog oraha u prahu. Ostaviti da se ohladi i ovom tečnošću tokom cijelog dana ispirati usta. Ne gutati tečnost. Pomaže u slučaju svih oralnih infekcija.

Za liječenje reume

Rastopiti 2 kašike svinjske masti, pa dodati 3 kašike suncokretovog ulja. Kada se zagrije, dodati kašiku muskatnog oraha u prahu i promiješati. Ostaviti da se ohladi u staklenoj tegli. Kašiku preprata dobro zagrejati prije upotrebe, nanijeti na gazu i držati na mjestu zahvaćenom reumom 20 minuta.

Tinktura protiv nesanice

U šolju 70% alkohola dodati kašičicu muskatnog oraha, dobro promiješati i ostaviti na suncu 5 dana. Čuvati na hladnom mjestu. U slučaju nesanice, uzbuđenosti i nervoze, ukapati od 10 do 15 kapi tincture u kašiku meda i polako rastopiti u ustima.

Izvor: ZdravaPriroda.com / kuhinjica.rs