Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

29.11.2013 u 13:28 | Zdravlje

Zašto čašu vode moramo popiti svakih 90 minuta?

Advertisement

Voda

Budući da voda razrjeđuje krv, žene koje piju pet čaša vode na dan smanjuju svoj rizik od srčanih bolesti za 41%. Kod muškaraca je taj učinak još izraženiji.

Pijenje mineralne vode uz obroke potiče varenje i pomaže protiv zatvora, pokazala su italijanska istraživanja. Pola litre piva na dan povezano je sa smanjenim rizikom od osteoporoze. Ne samo što silicijum u pivu povećava zdravlje kostiju, nego i etanol iz piva može blokirati hormone koji pridonose stanjivanju kostiju, tvrde britanski naučnici.

Čaša soka od naranče na dan povezana je s manjim rizikom od artritisa, možda zbog toga što karotenoidi u soku smanjuju upale koje uzrokuju bol. Hranom dobijamo 40% od dvije litre tečnosti koliko nam je potrebno svakog dana. Mnogo vode ima u povrću poput paradajza, kuhani krompir sadrži 80% vode, a tjestenina čak 92%.

Počnete li obrok supom, ne morate brinuti o nedostatku tečnosti, no ako jedete vrlo slano, popijte još čašu vode…

Da biste dobili dovoljno tečnosti, trebate popiti čašu nekog pića svakih 90 minuta, a tokom vrućeg vremena svakog sata. Najlakši način da se podsjetite piti je držati bocu ili čašu na stolu, da bi vam bila na oku. Ako pijete iz čaše, odaberite kratku široku čašu jer u njih ulivamo 30% više tečnosti nego u dugačke i uske. Ipak, nemojte ispijati čitavu čašu odjednom jer to povećava potrebu za mokrenjem. Ako radite u klimatiziranoj prostoriji ili mnogo vremena provodite na telefonu, potrebno vam je više tečnosti. Dodatna čaša vode umanjiće osjećaj umora.

Izvor: ZdravaPriroda.com / narodnilijek.com