Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

18.07.2014 u 7:58 | Voće i povrće, Zdravlje

Zašto je dobro jesti tikvice

Advertisement

Tikvice i vaše zdravlje

Izuzetno zdrava, odličnog ukusa, lagana, niskokalorična – tikvica je savršena letnja namirnica.

Poput ostalog letnjeg voća i povrća, tikvice su idealne jer nisu kalorične, a bogate su vitaminima i ostalim nutrijentima poput vlakana. Zajedno s dinjama i krastavcima pripadaju porodici Cucurbitacea. Iako ima više vrsta tikvica, navikli smo na one manje, duguljaste i zelene boje.

Dakle, dobar su izvor vitamina A, K, B i C, mangana i kalijuma, magnezijuma, fosfora, bakra, folata i riboflavina, kao i cinka, gvožđa i kalcijuma.

Do sada su već mnoga istraživanja potvrdila da su tikvice važne za zdravlje organizma, a budući da ih možete pripremiti na bezbroj načina, šteta bi bila ne iskoristiti ih u sezoni.

Tako se pokazalo da su dobre u prevenciji raka creva, kontrolišu šećer u krvi i smanjuju apetit, a jedinjenja u njima čuvaju zdravlje vaskularnog sistema i snižavaju holesterol. Takođe povoljno deluju na varenje. Ako ih ne možete konzumirati same u svežem obliku na salatu, pomešajte ih sa sezonskim povrćem poput krastavaca i nećete primetiti bitnu razliku u ukusu.

Zahvaljujući antioksidansima, deluju i protivupalno, pa su odlične za suvu kožu. Možete ih čak iseći na kolutove i staviti na kožu da deluju neko vreme. Zbog visokog udela mangana, tikvica povoljno deluje na sve funkcije organizma.

Uz same tikvice, pravo otkriće mogu vam biti i njeni cvetovi. Delikatni su i posebni, ali odlični punjeni ricottom prema ovom receptu. Tikvice inače možete narendati i ubaciti uz rižoto, staviti ih u pavlaku pa napraviti umak za testeninu ili ih popržiti i servirati uz mesno jelo. Ako do sada niste, napravite palačinke od tikvica ili ih napunite piletinom i povrćem.

Izvor: ZdravaPriroda.com / stvarukusa.rs