Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

03.08.2016 u 6:37 | Ljepota, Voće i povrće, Zdravlje

Zašto trebate jesti šljive?

Advertisement

Slatki, sočni okus šljiva samo je jedan od razloga da ih uključite u svakodnevnu prehranu. Postoji čak 140 vrsta šljiva, a sve su bogate ugljikohidratima, imaju nizak nivo masnoća i kalorija, bogate su vitaminima A, C i E, kalcijem, magnezijem, vlakanima i kalijem.

Sljive

Štite vaše srce

Jedna svježa šljiva u prosjeku sadrži 113 mg kalija, minerala koji pomaže pri kontroli visokog krvnog tlaka i koji smanjuje rizik od moždanog udara. Ako vam to nije već dovoljno, crvenkasto-plavi pigment u nekim vrstama šljiva, koji se zove antocijanin, može zaštititi od raka, tako što eliminira štetne slobodne radikale u organizmu.

Pomažu pri probavi

Suhe šljive su kao stvorene da pomažu crijevima da rade svoj posao. Zalihu suhih šljiva (koju možete držati u hladnjaku) možete pripremiti vrlo jednostavno: Potopite suhe šljive u svježe prokuhanu vodu, ohladite i zamrznite.

Smanjuju razinu šećera u krvi

Prema nutricionistima Kanade, šljive rangiraju nisko prema glikemijskom indeksu, što znači da vam mogu pomoći kontrolirati razinu šećera u krvi i smanjiti rizik od tip 2 dijabetesa.

Pomažu kostima

Istraživači sa sveučilišta Florida i Oklahoma su 12 mjeseci su testirali dvije grupe žena u postmenopauzi. Jedna skupina je jela 100 grama suhih šljiva dnevno (oko 10 šljiva), a druga je jela 100 grama sušenih jabuka. Obje skupine su konzumirale kalcij i vitamin D kao dodatak. Rezultati su pokazali da je grupa koja je jela suhe šljive imala znatno veću gustoću kostiju u kralježnici i podlaktici.

Poboljšavaju pamćenje

Samo tri do četiri šljive dnevno mogu pomoći neutralizirati stanice štetnih slobodnih radikala koji (negativno) utječu na pamćenje.

Pomažu očima

Šljive su posebno korisne za zdravlje vaših očiju. Fitonutrijenti koji se nalaze u šljivama mogu pomoći smanjiti rizik od bolesti koja se javlja uglavnom kod starijih osoba, degeneracija makule.

Izvor: ZdravaPriroda.com / zenstvena.com