Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

03.06.2014 u 12:00 | Zdravlje

Zbog te stvari koju radite cijeli dan mogli biste umrijeti prije vremena

Advertisement

Pomozite sami sebiSvatko s uredskim poslom sigurno je upoznat s iscrpljujućim osjećajem cjelodnevnog sjedenja. Ono što možda ne znate jest da sjedenje po cijeli dan može biti smrtonosno – čak i ako redovito vježbate.

Tako su pokazali rezultati istraživanja provedenog na Sveučilištu Cornell u kojem je sudjelovalo čak 93 tisuće žena.

Pokazalo se da one koje tijekom radnog dana najduže sjede umiru ranije od onih koje su aktivnije. Žene koje su sjedile i po 11 sati dnevno ukupno su imale 12 posto veći rizik od prijevremene smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima (13%), srčanim bolestima (27%) i rakom (21%).

Sjedenje uništava zdravlje jer, kada se tijelo ne kreće, uzrokuje pad metaboličke aktivnosti, uništava mišićnu masu, povećava otpornost na inzulin (što vodi do dijabetesa) i s vremenom, može dovesti do pretilosti. Naravno, vaše držanje je također ugroženo.

”Čak i ako ne sjedite 11 sati uzastopno, kratka razdoblja neaktivnosti mogu pogoršati stanje’, upozorava voditeljica studije Rebecca Seguin, docentica prehrambenih znanosti na Sveučilišti Cornell. ‘Recimo da sjedite za radnim stolom osam sati – u što su uključene stanke za odlazak u WC i pauza za ručak – onda sjedite u javnom prijevozu ili automobilu 20 minuta, potom sjednete da biste večerali, a onda još nekoliko sati ležite na kauču. To vrlo lako može doseći iznos od 11 sati sjedenja dnevno.’

Studija je također pokazala da posljedice stalnog sjedenja nisu puno drugačije za jako aktivne osobe. Čak i oni koji odlaze na sat-dva dnevno u teretanu, suočeni su sa sličnim rizicima prijevremene smrti od onih koji uopće ne vježbaju.

I premda je istraživanje uključilo žene u postmenopauzi, Seguin kaže da se rezultati mogu primijeniti na žene svih dobnih skupina, pogotovo jer se mišićna masa počinje smanjivati nakon 35. godine.

Što možete učiniti?

Naravno, posao na kojem morate sjediti ograničavajući je faktor, no ipak možete unijeti neke promjene koje mogu učiniti veliku razliku.

Za početak, ako je moguće zatražite visoki stol uz koji možete stajati i sjediti na visokoj stolici, tako da povremeno možete i odmoriti. Ako vam to poslodavac ne može omogućiti, preuzimte stvar u svoje ruke – stavite improviziranu podlogu na stol i podignite kompjuter do razine očiju do sjedite.

Ili uzimajte više stanki. Jedno nedavno istraživanje pokazalo je da uzimanje dvije kratke stanke unutar 50 minuta pomaže da budete produktivniji, usredotočeniji i motiviraniji za rad.

‘Ne treba vas gristi savjest zbog uzimanja više pauza, jer one nisu prave pauze, nego nužnost ako želite bolje raditi’, sugerira Seguin.

Još jedna ideja: češće se dižite i šećite uredom, ako imate bežične slušalice hodajte dok pričate. Koristite kupaonicu na drugom katu i umjesto lifta koristite stepenice. ‘Zvuči bolno, ali koliko duže će vam za to trebati – dvije minute ekstra?, kaže Seguin.

Izvor: ZdravaPriroda.com / magazin.net.hr