Prati nas i na Fejsu! Klik na Like!

03.11.2013 u 19:00 | Zdravlje

Znate li što se događa u tijelu nakon što popijete Coca-colu?

Advertisement

Koka kola

Koliko ste puta čuli da gazirana pića nisu zdrava i da biste ih za dobrobit svog zdravlja trebali izbjegavati u širokom luku. No, znate li zašto?

Donosimo vam detaljan opis procesa koji se događaju u tijelu nakon što popijete gazirano piće, primjerice Coca-Colu, Pepsi ili bilo koju drugu colu, te objašnjenje na koji način sastojci utječu na pojedine funkcije u tijelu.

U prvih 10 minuta

Deset žlica šećera, što je sto posto od preporučenog dnevnog unosa, kola tijelom. Umjesto da povraćate od ekstremne slatkoće (što bi se najvjerojatnije dogodilo da natašte pojedete 10 žlica šećera), zbog utjecaja fosforne kiseline, uneseni sadržaj uspijevate zadržati u sustavu

Nakon 20 minuta

Razine šećera u krvi rastu, pa štitnjača kreće sa žestokim izlučivanjem inzulina. Kao odgovor na ovo, jetra sav šećer koji prima pretvara u masnoće. Imajući na umu da ste upravo unijeli pregršt šećera, jetra ima jako puno posla.

Nakon 40 minuta

Tijelo je do sada već apsorbiralo kofein. Zjenice se šire, a krvni tlak se diže. Jetra na ovo reagira tako da u krvotok otpušta još više šećera.

Nakon 45 minuta

Proizvodnja dopamina u tijelu se višestruko povećala, što stimulira centar za zadovoljstvo u mozgu. Heroin i većina drugih droga funkcioniraju na identičan način.

Nakon 60 minuta

Fosforna kiselina veže kalcij, magnezij i cink u donjem dijelu crijeva, pružajući daljnji poticaj u metabolizmu. Ovo potpomažu velike doze šećera i umjetnih zaslađivača, koji također povećava urinarno izlučivanje kalcija.

Izvor: ZdravaPriroda.com / magazin.net.hr